CHET DAVLATLARNING HARBIY HIZMATIGA YOLLANISH JINOYATIGA QARSHI KURASHISHNING HUQUQIY VA KRIMINOLOGIK JIHATLARI - RAXMATULLAYEV AHROR NIMATULLA O‘G‘LI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mazkur maqolada chet davlatlarning harbiy xizmatiga yollanish jinoyatiga qarshi kurashish masalasi huquqiy va kriminologik jihatdan tahlil qilinadi. Yollanish jinoyatining ijtimoiy xavflilik darajasi, uning milliy xavfsizlikka tahdidi hamda xalqaro huquq normalarida belgilangan talablari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasining amaldagi qonunchiligida ushbu jinoyat uchun belgilangan javobgarlik va profilaktika choralarining samaradorligi o‘rganiladi. Kriminologik jihatdan esa yollanishning sabab va shart-sharoitlari, yoshlar ongiga ta’sir etuvchi omillar hamda ularni bartaraf etishning amaliy mexanizmlari yoritiladi. Tadqiqotda xorijiy tajribalar, xalqaro hujjatlar va milliy qonunchilikdagi me’yorlar qiyosiy tahlil qilinib, yollanish jinoyatini oldini olishda kompleks yondashuv zarurligi ta’kidlanadi.