ANTROPOGEN OMILLARNING EKOTIZIMLARGA TA’SIRI VA UNI SALBIY OQIBATLARI - Ibodullayeva Sabina (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tezisda antropogen omillarning tabiiy ekotizimlarga ko’rsatayotgan ta’siri, ularning ekologik muvozanatga salbiy oqibatlari va zamonaviy ekologik muammolar bilan bog’liqligi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Inson faoliaytining jadallashuvi, xususan sanoatlashtirish, urbanizatsiya, qishloq xo’jaligida intensiv texnologiyalarning qo’llanilishi, tabiiy resurslardan me’yoridan ortiq foydalanish hamda atrof-muhitni ifloslantirish jarayonlari ekotizimlarnining barqarorligiga jiddiy tahdid solmoqda. Antropogen omillar natijasida biologik xilma-xillikning kamayishi, tabiiy landshaftlarning degradatsiyaga uchrashi, trofik zanjirlarning susayishi kabi muammolar keng yoritiladi. Shuningdek, antropogen bosimni kamaytirish, ekologik muhofaza choralarini kuchaytirish va barqaror rivojlanish tamoyillarini joriy etish zarurligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari ekologiya, biologiya va tabiatni muhofaza qilish sohasidagi ilmiy izlanishlar uchun muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.