O’SIMLIKLAR BARGIDAGI SUV MIQDORINING KUNLIK O’ZGARISHINI ANIQLASH - Akmalova Sevinch (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada o’simliklar bargidagi suv miqdorining kun davomida o’zgarish qonuniyatlari, mazkur jarayonning fiziologik mexanizmlari hamda ekologik omillar bilan o’zaro bog’liqligi keng yoritilgan. Barg to’qimalarida suv miqdorining ertalabki, kunduzgi va kechki davrlardagi farqlar tarnspiratsiya jarayonining intensivligi, stomatal apparat faoliyati faoliyati, fotosintez jarayoni va hujayra turgorining o’zgarishi bilan izohlangan. Maqolada havo harorati, nisbiy namlik, yorug’lik intensivligi, shamol tezligi hamda tuproq namligining barg suv rejimiga ta’siri ilmiy asosda tahlil qilinib, ularning o’zaro bog’liqligi ko’rsatib berilgan. Barglardagi suv miqdorini aniqlashda gravimetrik usulning qo’llanilishi, uning aniqlik darajasi va amaliy ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot natijalari o’simliklarning suvdan foydalanish samaradorligini baholash, qurg’oqchilik sharoitiga moslashuv mexanizmlarini aniqlash hamda qishloq xo’jaligi ekinlarida ilmiy asoslangan sug’orish rejimlarini ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.