EPILEPSIYA KASALLIGI VA UNING ZAMONAVIY YECHIMI. - Fotima Sharipovna NAZAROVA; Nishonova Jayrona Nuriddin qizi; Narzilloyeva Zuxro Navruzjonovna; Narzilloyeva Fotima Navruzjonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya So’nggi yillarda rivojlanayotgan mamlakatlarda qandli diabed, saraton, yurak- qon tomir, tayanch-harakat kasalliklari keng tarqalmoqda. Bu xastaliklar orasida ayniqsa, epilepsiya ya’ni tutqanoq keng tarqalgan. Bu kasallik yosh va jins tanlamaydi. U barcha yoshdagilarda hamda erkak va ayollarda birdek uchrashi mumkin. Oksford universiteti professori, ruhshunos olim Charlz Nyuton uni quyidagicha ta’riflagan: “Epilepsiya shunday kasallikki, unda miyadan keragidan ortiq neyron va elektronlar chiqadi, natijada odamda normal bo’lmagan harakatlanish, sezish va hatto hushini yo’qotish hollari kuzatiladi. U ota-onadan bolaga o’tishi mumkin. Boshqa irsiy sabablari ham bor. Infeksiya, tug’ilayotganda olingan travma, bosh jarohati va hatto insult va miya saratoni ham kasallikka sabab bo’ladi”. Ushbu kasallikning turlari ko’p bo’lib, tutqanog’i bor odamlarda o’lim holatlari ham uchrab turadi. Kasallik bilan og’rigan bemorlarda bora-bora aqliy qobiliyati susayib, o’z xatti-harakatlarini idora eta olmay qoladi.