ORQA MIYA SHIKASTLANISHI VA UNING OQIBATLARI - Musakova Shaxnozaxon Ulug’bek qizi; Qobiljonova Sarvinoz Raxmatullo qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Orqa miyaning (spinal kanal ichidagi nerv tolalari va neyron tarkibidagi) shikastlanishlari inson sog‘lig‘i va funksional holati uchun jiddiy oqibatlarga olib keladi. Ushbu maqolada orqa miya shikastlanishlarining ko‘p jihatlari: sabablari, shikastlanish mexanizmlari, klinik belgilari, asoratlari, reabilitatsiya zaruriyatlari va profilaktika choralari ilmiy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot metodologiyasi, xalqaro hamda mahalliy adabiyotlar asosida tushuntiriladi. Maqsad – orqa miya shikastlanishining funktsional, nevrologik va ijtimoiy oqibatlarini tahlil qilish va oldini olish choralarini muhokama qilish. Natijada, orqa miya shikastlanishi bilan bog‘liq asoratlarning ko‘lami va reabilitasiya zaruriyati aniqlanadi. Ushbu maqola nevrologiya, travmatologiya, reabilitatsiya va sog‘liqni saqlash sohalarida amaliy tadqiqotchi va mutaxassislar uchun manba bo‘lishi mo‘ljallangan.