TADBIRKORLIK SUB’EKTLARIDA ISO VA HACCP KABI XALQARO STANDARTLAR ASOSIDA MAHSULOT ISHLAB CHIQARISHNI RIVOJLANTIRISH ISTIQBOLLARI (Case study: Namangan region) - Farrux Rustamjon o‘g‘li Asraqulov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Xalqaro standartlar (ISO 9001, ISO 22000/HACCP, ISO 14001, ISO 45001)ni joriy etish mahsulot sifati va xavfsizligini kafolatlash, bozorga ishonchli chiqish va eksport imkoniyatlarini kengaytirishda muhim institutsional mexanizm hisoblanadi. Ushbu maqola Namangan viloyati misolida tadbirkorlik sub’ektlarida standartlarga ehtiyojni sanoat tarkibi va texnologik profil orqali asoslaydi, standartlarni joriy etishga to‘sqinlik qilayotgan barerlarni adabiyotlar asosida tizimlashtiradi, sifat infratuzilmasi (QI) va texnik tartibga solish muhitini tahlil qiladi hamda korxonalar va hudud darajasida amaliy “roadmap + siyosat paketi + KPI/CBA” baholash modelini taklif etadi. Natijalar Namanganda standartlashtirish istiqboli yuqori ekanini, ammo kichik biznes dominantligi, PRP (GMP/GHP) tayyorgarligi, kadrlar va QI xizmatlariga kirish omillari hal qiluvchi ekanini ko‘rsatadi.