BO’LAJAK O’QITUVCHILARDA MA’SULIYATLILIK VA TASHABBUSKORLIKNI RIVOJLANTIRISH - Charos Boymatova Zayniddinovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Hozirgi zamon ta’lim tizimining oldida turgan eng muhim vazifalardan biri — tarbiyalanuvchilar qalbidagi ezgu fazilatlarni rivojlantirish, ularni hayotga, kasbga va jamiyatga mas’uliyatli, faol, tashabbuskor shaxs qilib voyaga yetkazishdan iborat. Bu borada, albatta, o‘qituvchi shaxsi, uning bilim saviyasi, odobi, kasbiy mahorati bilan birga, aynan mas’uliyatlilik va tashabbuskorlik tuyg‘ulari alohida ahamiyat kasb etadi. Aynan shu ikki faktor bo‘lg‘usi pedagoglarda erta yoshdan shakllantirilsa, ular hayot yo‘llarida, ayniqsa, bolalarga ta’lim-tarbiya berishda katta natijalarga erisha oladilar. Shu sababli, pedagog kadrlar tayyorlash dasturlarida, o‘quv jarayonlarida, amaliy mashg‘ulotlarda ham doim ushbu fazilatlarni qayta-qayta kuchaytirib, yuksaltirib borish talab etiladi.