REAL VAQTLI MOLIYAVIY TIZIMLARNI IQTISODIY-TEXNOLOGIK BAHOLASH USULLARI - RAXMATXO‘JAYEV RASHIDXON RIXSITILLA O‘G‘LI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada real vaqt moliyaviy tizimlarini iqtisodiy va texnologik baholash masalalari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, real vaqt monitoring tizimlari moliyaviy barqarorlikni oshirish, firibgarlikni kamaytirish va qaror qabul qilish jarayonini optimallashtirishda muhim ahamiyatga ega. AI va mashinani o‘rganish texnologiyalaridan foydalanish orqali noodatiy naqshlarni aniqlash va xavflarni erta bosqichda bartaraf etish imkoniyati yaratiladi. Shuningdek, tahlillar real vaqt infratuzilmalarining iqtisodiy samaradorligi ularning texnologik kengayish qobiliyatiga bevosita bog‘liq ekanligini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, kiberxavfsizlik xavflari va regulyator talablarga rioya qilishdagi murakkabliklar ushbu tizimlarni barqaror joriy etishda dolzarb muammo sifatida qayd etiladi. Umuman olganda, real vaqt moliyaviy tizimlari shunchaki tezkor tranzaksiyalarni amalga oshiruvchi vosita emas, balki moliyaviy institutlar uchun strategik raqamli aktiv sifatida namoyon bo‘ladi.