SPORT TASHKILOTLARINING IQTISODIY FUNKSIYALARI VA RAQAMLI TRANSFORMATSIYADAGI ROLI - G’ulomov Musirmon (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada sport tashkilotlarining iqtisodiy funksiyalari va ularning raqamli transformatsiya jarayonidagi o‘rni tahlil qilinadi. Federatsiyalar va klublar kabi ixtiyoriy sport tashkilotlari sog‘liqni saqlashni targ‘ib qilish, ijtimoiy integratsiya va fuqarolik ishtirokini kuchaytirishda muhim rol o‘ynaydi. Biroq, raqamli texnologiyalarning tobora kengroq qo‘llanilishi ushbu tashkilotlar uchun yangi imkoniyatlar va muammolarni yuzaga keltirib, ularning tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlarini qayta ko‘rib chiqishni talab qilmoqda. Raqamli iqtisodiyotning sport sohasi bilan integratsiyasi sport iste’molini rag‘batlantiradi, samaradorlikni oshiradi va tarkibiy o‘zgarishlarni tezlashtiradi hamda sohaga yangi o‘sish dvigateli sifatida xizmat qiladi. Tadqiqotda raqamli texnologiyalar tranzaksiya xarajatlarini kamaytirishi, resurslarni optimal taqsimlashga yordam berishi, ta’minot zanjirini mustahkamlashi, shuningdek, daromad manbalarini va biznes ko‘lamini kengaytirishi ta’kidlanadi. Bundan tashqari, raqamli platformalar sport mahsulotlarini global miqyosda sotishni, brendni targ‘ib qilishni yaxshilashni va jonli translyatsiyalar, onlayn ovoz berish va ijtimoiy tarmoqlar orqali iste’molchilar ishtirokini kuchaytirishni ta’minlaydi. Ushbu jarayonlar kengroq tijorat imkoniyatlarini yaratadi,muxlislar jamoalarini mustahkamlaydi va sport sanoatining raqamli davrdagi raqobatbardoshligini oshiradi. katta ma’lumotlar (big data), sun’iy intellekt va virtual reallikning sport ko‘ngilocharligini boyitishdagi va sportchilar hamda klublar uchun dalillarga asoslangan qarorlar qabul qilishdagi transformatsion ta’siri alohida ta’kidlangan. Onlayn va oflayn resurslarni integratsiya qilish hamda tarmoqlararo hamkorlikni rivojlantirish orqali raqamli transformatsiya sport sohasining tuzilishini tubdan o‘zgartirib, uni yuqori qiymatli va innovatsiyaga asoslangan milliy iqtisodiyotning muhim tarkibiy qismiga aylantirmoqda.