RAQAMLI TRANSFORMATSIYA USULLARIDA IQTISODIY SAMARADORLIK BILAN BOG‘LIQ ILMIY-NAZARIY YONDASHUVLAR - ISMOILOV DIYORBEK ISMOILJON O‘G‘LI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Raqamli transformatsiyaning iqtisodiy samaradorligi va barqaror rivojlanishga ta’siri tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalar korxonalarda ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtiradi, xarajatlarni kamaytiradi va samaradorlikni oshiradi. Shu bilan birga, u ma’lumotlarni asosiy ishlab chiqarish resursiga aylantirib, tashkiliy boshqaruvni shaffoflashtiradi hamda kapital bozorlarida barqarorlikni ta’minlaydi. Raqamli transformatsiya korxonalarning innovatsion faoliyatini kuchaytiradi, ekologik samaradorlikni yaxshilaydi va yashil iqtisodiyotning rivojlanishiga zamin yaratadi. Biroq, bu jarayon samarali bo‘lishi uchun huquqiy baza, ma’lumotlar xavfsizligi, intellektual mulk huquqlari va raqamli infratuzilmaning rivojlanishi muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli transformatsiya korxonalarning raqobatbardoshligini oshirib, barqaror iqtisodiy rivojlanishga xizmat qilishi mumkin.