YOVVOI HAYVONLAR SONI VA HARAKATINI KUZATISH UCHUN RAQAMLI MA’LUMOTLAR BAZASINI SHAKLLANTIRISH ALGORITMLARI - Homidov Hamdam Hasanovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Yovvoyi hayvonlar soni va harakatini kuzatish uchun raqamli ma’lumotlar bazasini shakllantirish algoritmlari tahlil qilinadi. Tadqiqot algoritmik yondashuv, GIS texnologiyalari, sun’iy intellekt va mashinaviy o‘rganish usullari yordamida ma’lumotlarni yig‘ish, qayta ishlash, integratsiyalash va saqlash jarayonlarini o‘z ichiga oladi. Ushbu tizim yovvoyi hayvonlarning joylashuvi, migratsiya yo‘nalishlari, populyatsiya zichligi va xatti-harakatlaridagi o‘zgarishlarni real vaqt rejimida kuzatishga imkon beradi. Amaliyotda dronlar va IoT texnologiyalariga asoslangan biotelemetriya tizimlari qo‘llanilib, ekologik qo‘riqxonalar va milliy bog‘larda monitoring samaradorligini oshiradi. Natijalar O‘zbekistonda ekologik xavfsizlikni ta’minlash, yovvoyi hayvonlarni muhofaza qilish va ilmiy asoslangan boshqaruv qarorlarini qabul qilishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.