BANKLARNI TRANSFORMATSIYA QILISH ORQALI AKTIVLAR SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Amirov Abdunazar Muzaffar o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bank tizimini transformatsiya qilish jarayonlari hamda ularning bank aktivlari samaradorligini oshirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Moliyaviy bozorlarning globallashuvi va raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi sharoitida banklarning an’anaviy faoliyat modellarini qayta ko‘rib chiqish zarurati yuzaga kelmoqda.Maqolada bank aktivlari tarkibi, ularning daromadliligi va risk darajasi transformatsiya jarayonlari bilan uzviy bog‘liqlikda o‘rganiladi. Xususan, aktivlarni boshqarishda zamonaviy risk-menejment tizimlari, raqamli platformalar va innovatsion moliyaviy instrumentlardan foydalanishning ahamiyati yoritib beriladi.Shuningdek, banklarda institutsional islohotlar, korporativ boshqaruvni takomillashtirish va biznes-jarayonlarni optimallashtirish orqali aktivlardan foydalanish samaradorligini oshirish yo‘llari tahlil qilinadi. Transformatsiya jarayonlari bank kapitalining aylanish tezligini oshirishga va muammoli aktivlar ulushini kamaytirishga xizmat qilishi asoslab beriladi.Tadqiqot natijalari bank tizimini transformatsiya qilish aktivlar rentabelligini oshirish, moliyaviy barqarorlikni ta’minlash va raqobatbardoshlikni kuchaytirishda muhim omil ekanini ko‘rsatadi. Maqola xulosalari bank amaliyotida strategik qarorlar qabul qilishda va moliyaviy siyosatni shakllantirishda foydalanish uchun tavsiya etiladi.