O‘TKIR ICHAK TUTILISHIDA JARROHLIK DAVOLASH TAKTIKASI - Alijonov Abdug‘affor Abdulaziz o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. O‘tkir ichak tutilishi — bu ichakning mexanik yoki funksional to‘sig‘i natijasida yuzaga keladigan favqulodda holat bo‘lib, bemorning hayotiga jiddiy xavf tug‘diradi. O‘tkir ichak tutilishida jarrohlik davolash taktikasi bemorning umumiy holati, tutilish sababi, to‘siq joylashuvi va asoratlar mavjudligiga qarab belgilanadi. Mexanik tutilishlarda tezkor jarrohlik aralashuvi, masalan, rezektsiya yoki dekompressiya, ichakning nekrozga uchramasligi va asoratlarning oldini olishda muhimdir. Funksional tutilishlarda esa konservativ terapiya ko‘pincha yetarli bo‘lishi mumkin, lekin jarrohlik aralashuvi shartlari, masalan, strangulyatsiya yoki perforatsiya holatida yuzaga keladi. Joriy davolash protokollari diagnostika tezligi, jarrohlik usullari va postoperativ parvarish samaradorligini oshirishga qaratilgan. Ushbu maqola o‘tkir ichak tutilishida jarrohlik davolash strategiyasining asosiy tamoyillari va klinik yondashuvlarini ko‘rib chiqadi.