DUDUQLANISHNI BARTARAF ETISHDA KOMPLEKS METODLARINI QO‘LLASHNING SAMARADORLIGI - Jumanazarova Gullola Yoqubjanovna; Xasanova Barnoxon Abdusattor qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada duduklanish (logonevroz)ni bartaraf etishda kompleks metodlarni qo‘llashning samaradorligi ilmiy-pedagogik nuqtayi nazardan tahlil qilingan. Nutqdagi ritm va tempning buzilishi nafaqat artikulyatsion jarayonlarga, balki bolaning psixologik holatiga, ijtimoiy moslashuviga va kommunikativ kompetensiyasiga ta’sir ko‘rsatishi ta’kidlangan. Tadqiqotda logopedik korreksiya, psixoterapevtik yondashuvlar, nafas va artikulyatsion gimnastika, biofeedback texnologiyalari, ritmik mashqlar hamda ijtimoiy-emosional qo‘llab-quvvatlash kabi kompleks metodlar o‘rganilgan. Shuningdek, oilaviy hamkorlik, zamonaviy AKT vositalari va o‘yinli usullarni integratsiyalash duduklanishni bartaraf etishda samarali ekanligi asoslangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, kompleks yondashuv logonevroz belgilari darajasini kamaytirib, nutq ravonligini oshiradi va bolaning psixologik o‘zini tutishini yaxshilaydi.