IDIOMATIK IFODALARNI TARJIMA QILISH: INGLIZ TILIDAN O‘ZBEK TILIGA TARJIMA QILISHDAGI MUAMMOLAR - Amriddinova Sitabonu; Zubaydova Nilufar Ne’matullayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu maqolada idiomatik ifodalarni ingliz tilidan o‘zbek tiliga tarjima qilishdagi asosiy muammolar tahlil qilinadi. Idiomalar madaniy va kontekstual farqlar tufayli ko‘pincha to‘g‘ridan-to‘g‘ri tarjima qilinmaydi, bu esa mazmun yo‘qotilishiga yoki noto‘g‘ri talqinlarga olib keladi. Maqolada idiomalarni aniq va to‘g‘ri tarjima qilish uchun qo‘llaniladigan usullar, ya’ni ekvivalental tarjima, tarjima jarayonida madaniy moslashtirish va kontekstni hisobga olish muhimligi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, tarjimonlarga oid amaliy tavsiyalar berilib, tarjima sifatini oshirish yo‘llari taklif etilgan.