TASHKILOT AXBOROT TIZIMLARIDA MA’LUMOTLARNI HIMOYALASH UCHUN ZAMONAVIY KRIPTOGRAFIK USULLAR TAHLILI - G‘ofurova Muxlisa G‘ulom qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tashkilot axborot tizimlarida ma’lumotlar xavfsizligini ta’minlashda qo‘llaniladigan zamonaviy kriptografik usullar tahlil qilinadi. Simmetrik va assimmetrik shifrlash algoritmlari, xesh-funksiyalar, raqamli imzolar va transport qatlam xavfsizlik protokollari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ma’lumotlarni uzatish va saqlash jarayonida kriptografiyaning o‘rni, afzalliklari va cheklovlari baholanadi. Tadqiqot natijalari asosida tashkilot axborot tizimlarida xavfsizlikni oshirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqiladi.