SURUNKALI IS GAZI TA’SIRIDA YO‘G‘ON ICHAK DEVORINING QATLAMLAR BO‘YICHA MORFOMETRIK O‘ZGARISHLARI - Xasanova Dilnoza Axrorovna; Xalikova Nigina Ravshanovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur tadqiqotda surunkali is gazi (CO) ta’siri ostida yo‘g‘on ichak devorining qatlamlar bo‘yicha morfometrik o‘zgarishlari o‘rganildi. Eksperimental modelda shilliq qavat, shilliq osti qavati, mushak qavati va seroz qavatning qalinligi, kriptalar chuqurligi, epiteliy balandligi hamda mikrosirkulyator o‘zan holati baholandi. Surunkali gipoksik ta’sir natijasida shilliq qavatda atrofik va distrofik o‘zgarishlar, kriptalar strukturaviy qayta qurilishi, shilliq osti qatlamida shish va tomirlar kengayishi, mushak qavatida degenerativ jarayonlar aniqlandi. Olingan natijalar is gazining to‘qima trofikasi va regeneratsiya jarayonlariga salbiy ta’sir ko‘rsatishini hamda yo‘g‘on ichak devorida qatlamlararo morfometrik nomutanosiblik yuzaga kelishini ko‘rsatadi.