COVID-19 O‘TKAZGAN BEMORLARDA NAB TITRLARI VA POSTKOVID PNEVMONIYA - Bobomuratov T. A; Mallaev Sh. Sh; Fayziev N. N (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Summary COVID-19 dan keyingi davrda (post-COVID) kuzatiladigan pnevmoniya va kechikkan yallig‘lanish jarayonlari ko‘plab patofiziologik mexanizmlar bilan bog‘liq. Neytrallovchi antitanachalar (NAb) titrlari virusga immun javobning asosiy komponentlaridan biri bo‘lib, ularning darajasi kasallikning og‘irligi, davomiyligi va post-COVID sindromning kechishiga ta’sir qilishi mumkin. Ushbu maqolada COVID-19 o‘tkazgan pnevmoniya bilan kasallangan bolalarda NAb titrlari, gematologik ko‘rsatkichlar (HB, eritrositlar, leykotsitlar, rang indeksi, ESR) hamda post-COVID pnevmoniya kechishi o‘rtasidagi bog‘liqlik tahlil qilindi. ru va eng tiliga tarjima.