MAHMUD QOSHG‘ARIY VA UNING TURKIY TILSHUNOSLIKDAGI O‘RNI - Ibrogimova Dilnoza Xalilovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur tezisda buyuk olim Mahmud Qoshg‘ariyning turkiy tilshunoslik tarixidagi beqiyos o‘rni va uning ilmiy merosi tahlil qilingan. Xususan, XI asrda yaratilgan “Devonu lug‘otit-turk” asari turkiy xalqlar til boyligi, adabiy merosi va madaniy qadriyatlarini o‘rganishda muhim manba sifatida ko‘rib chiqiladi. Asarda keltirilgan leksik boylik, maqol va matallar, she’riy parchalar turkiy tillarning qadimiy qatlami haqida qimmatli ma’lumot beradi. Tezisda Mahmud Qoshg‘ariyning ilmiy yondashuvi, turkiy tillarni tizimli tasnif qilishi, ularning fonetik, morfologik va semantik xususiyatlarini yoritib berishi alohida ta’kidlanadi. Shu jihatdan olimning merosi nafaqat tilshunoslik, balki etnografiya, adabiyotshunoslik va tarix fanlari uchun ham bebaho manba hisoblanadi.