OG‘IZ BO‘SHLIG‘IDAGI STOMATIT - Mirvohidova N.M (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Stomatit og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavatining yallig‘lanish kasalliklari guruhiga kiradi va stomatologik amaliyotda keng uchraydigan patologiyalardan biridir. Kasallikning dolzarbligi shundaki, u aholining barcha yosh guruhlarida uchraydi, ovqatlanish jarayonini qiyinlashtiradi, bemorning hayot sifatini pasaytiradi hamda ko‘plab umumiy kasalliklarning klinik belgisi sifatida namoyon bo‘lishi mumkin. Hozirgi vaqtda stomatitning etiologiyasi, patogenezi, klinik kechishi va davolash usullarini o‘rganish stomatologiya fanida alohida ahamiyat kasb etadi. Shu bois ushbu maqolada stomatitning sababchi omillari, rivojlanish mexanizmlari, epidemiologic ko‘rinishi, klinik belgilarining tahlili, davolash va profilaktik choralari haqida batafsil ma’lumot beriladi.