HOMILADORLIKDA TEMIR TANQISLIGI ANEMIYASINI TASHXISLASH VA DAVOLASH: RETROSPEKTIV KLINIK KUZATUV ASOSIDA TAHLIL - Navruzova Dilshoda Tolibovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Temir tanqisligi anemiyasi (TTA) homiladorlik davrida keng tarqalgan gematologik buzilish bo‘lib, ona va homila salomatligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu tadqiqot homiladorlikning ikkinchi va uchinchi trimestrida Hb < 8 g/dL bo‘lgan 57 nafar bemorda temir tanqisligini tashxislash mezonlari va davolashda og‘iz orqali hamda tomir ichiga beriladigan temir preparatlarining samaradorligini solishtirishga qaratilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ferric carboxymaltose (FCM) preparatini tomir ichiga yuborish Hb va MCV darajalarini sezilarli darajada yaxshilagan. Yon ta’sirlar minimal bo‘lgan. FCM temir tanqisligi anemiyasini davolashda samarali va xavfsiz vosita sifatida tavsiya etilishi mumkin.