TARBIYASI OG’IR O’QUVCHILAR BILAN INDUVIDUAL ISHLASHDA PEDAGOGIK VA PSIXOLOGIK YONDASHUVLAR - Quljonov Shavkat Shomurodovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Tarbiyasi og‘ir o‘quvchilar bilan individual ishlash zamonaviy ta’lim tizimining dolzarb masalalaridan biri bo‘lib, ushbu maqolada bunday o‘quvchilarning xulq-atvori, psixologik xususiyatlari va ularni ijtimoiy muhitga moslashtirish yo‘llari tahlil etiladi. Pedagog va psixologlarning samarali yondashuvlari asosida individual ish olib borish metodlari, shaxsiy yondashuv va psixokorrektsion usullar muhokama qilinadi. O‘quvchilarning intizom muammolari, motivatsiya yetishmovchiligi, oilaviy va ijtimoiy omillarning ta’siri chuqur o‘rganilib, ularga mos reabilitatsion tadbirlar taklif etiladi. Innovatsion pedagogik texnologiyalar, ijtimoiy-psixologik treninglar, motivatsion dasturlar va muloqot strategiyalari yordamida o‘quvchilarning ijobiy xulq- atvor ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari asosida tarbiyasi og‘ir o‘quvchilar bilan ishlashda samarali bo‘lgan individual yondashuvlarning afzalliklari va muammolari aniqlanib, ularning ta’lim jarayonidagi adaptatsiyasini yaxshilash bo‘yicha takliflar beriladi.