ABDULLA AVLONIY – OʻZBEK MAʼRIFATPARVARLIGI VA PEDAGOGIK TAFAKKURI TARIXIDA - Matyoqubova Zuhra Xasanboy qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada Abdulla Avloniyning ijtimoiy-siyosiy qarashlari, maʼrifiy faoliyati, pedagogik merosi va adabiy-estetik qarashlari ilmiy tahlil qilinadi. Uning jadidchilik harakati doirasida tutgan oʻrni, “Turkiy guliston yoxud axloq” asarining gʻoyaviy-badiiy ahamiyati hamda o‘zbek xalqining milliy uyg‘onish davri tarixidagi roli yoritiladi.