AFG‘ONISTON-SOVET ITTIFOQI DIPLOMATIK MUNOSABATLARINING DASTLABKI BOSQICHI: ABDUSAMAD BOBOXO‘JAYEV VA MIRZO MUHAMMAD “YAFTALI”NING 1958-YIL KOBULDAGI SUHBATI - Abdullayev Botir Jabbor o‘g‘li. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqola 1958-yilda Kobul shahrida o‘tkazilgan Abdusamad Boboxo‘jayev va Afg‘oniston davlat vaziri Mirzo Muhammad “Yaftali” o‘rtasidagi rasmiy suhbat asosida yozilgan. Suhbat Afg‘oniston mustaqilligini tanitish, Sovet Ittifoqi bilan ilk diplomatik aloqalar hamda tashqi siyosatning muhim jihatlarini yoritadi. Shuningdek, maqolada ikki shaxsning siyosiy faoliyati, ularning mintaqaviy diplomatiyadagi roli va Prezident Shavkat Mirziyoyevning zamonaviy tashqi siyosatga oid qarashlari bilan bog‘liqlik tahlil qilinadi. This article is based on the official meeting held in 1958 in Kabul between Abdusamad Bobokhodjaev and Afghan Minister of State Mirzo Muhammad “Yaftali.” The conversation highlights Afghanistan’s efforts to gain international recognition of its independence, the establishment of its first diplomatic relations with the Soviet Union, and the main aspects of its foreign policy. The article also analyzes the political activities of both figures, their roles in regional diplomacy, and the connection of their policies with President Shavkat Mirziyoyev’s views on modern foreign relations. Данная статья основана на официальной беседе, состоявшейся в 1958 году в Кабуле между Абдусамадом Бобоходжаевым и министром государства Афганистана Мирзо Мухаммадом «Яфтали». В беседе рассматриваются вопросы признания независимости Афганистана на международной арене, установления первых дипломатических отношений с Советским Союзом и основные направления внешней политики. В статье также анализируется политическая деятельность обеих личностей, их роль в региональной дипломатии и связь с современными взглядами Президента Шавката Мирзиёева на внешнюю политику.