TEXNOGEN CHIQINDILARNI IKKILAMCHI RESURS SIFATIDA KOMPLEKS O‘ZLASHTIRISH TEXNOLOGIK YECHIMLARI - Egamberdiyev Baxtiyor Barat o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasida sanoat faoliyati natijasida hosil bo‘layotgan texnogen chiqindilarni ikkilamchi xomashyo sifatida o‘zlashtirishning ilmiy asoslari va amaliy imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda texnogen chiqindilarning tarkibida mavjud qimmatbaho, nodir va kam uchraydigan elementlarni ajratib olish texnologiyalarining hozirgi holati, ularning ekologik hamda iqtisodiy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, kon-boyitish, metallurgiya, kimyo va issiqlik energetikasi sanoatlarida hosil bo‘layotgan chiqindilarning tarkibi, fizik- kimyoviy xususiyatlari va ularni qayta ishlashning istiqbolli yo‘nalishlari tahlil etilgan. Maqolada texnogen chiqindilardan kompleks foydalanishning afzalliklari, xususan, tabiiy resurslardan tejamkor foydalanish, ekologik yuklamani kamaytirish hamda ishlab chiqarish chiqindilaridan iqtisodiy foyda olish imkoniyatlari asoslab berilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, chiqindilarni qayta ishlashda innovatsion texnologiyalarni joriy etish O‘zbekiston sanoatining resurs samaradorligini oshirish, ekologik muvozanatni tiklash va iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda muhim omil bo‘lib xizmat qiladi.