MAKTAB O‘QUVCHILARINI ESTETIK TARBIYALASHNING NAZARIY ASOSLARI - Baxridinova Shohsanam Qudrat qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada estetik tarbiyaning mohiyati, uning inson shaxsini har tomonlama kamol toptirishdagi o‘rni hamda ta’lim tizimiga integratsiyalash masalalari tahlil etilgan. Tadqiqot davomida qadimgi va zamonaviy pedagogik qarashlar asosida estetik tarbiyaning falsafiy, psixologik va didaktik jihatlari yoritilgan. Platon, Shiller, Gerbart, Rid singari mutafakkirlarning g‘oyalari bilan bir qatorda, zamonaviy pedagogik tafakkurda estetik yondashuvning ahamiyati ochib berilgan. Maqolada estetik tarbiyaning asosiy vazifalari – go‘zallikni idrok etish, his qilish, yaratish, baholash hamda estetik qadriyatlarni ongli ravishda anglash jarayonlari sifatida talqin etiladi. Shuningdek, san’atning estetik rivojlanishdagi o‘rni, bolalar va yoshlarda estetik hissiyot, idrok va ijodiy tafakkurni shakllantirishdagi ta’siri ilmiy asosda tahlil qilingan. Estetika keng ma’noda inson tajribasining barcha sohalarini qamrab olishi, tor ma’noda esa san’at orqali estetik tajriba sifatida namoyon bo‘lishi ko‘rsatib o‘tilgan. Muallif estetik tarbiyani nafaqat badiiy fanlarning tarkibiy qismi, balki barcha fanlar bo‘yicha ta’lim jarayonining ajralmas elementi sifatida qarash zarurligini asoslaydi. Maqolada, shuningdek, o‘qituvchilarning estetik tafakkurini rivojlantirish va o‘quv dasturlarida estetik o‘lchovni kuchaytirishning zaruriyati ta’kidlanadi. Estetik tarbiya insonni go‘zallikni anglash, ijodkorlik va uyg‘un yashashga yo‘naltiruvchi muhim pedagogik jarayon sifatida talqin etilgan.