KARBONAT KOLLEKTORLARDA KISLOTALI ISHLOV BERISH SAMARADORLIGINI QUDUQ ATROFI ZONASINING GEOLOGIK TUZILISHI BILAN UYG‘UN MODELLASHTIRISH - Axatova Guliza Anvar qizi; Samatov Sherzod Shavkatovich; Jo‘rayeva Gulnoza Cho‘tmurodovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Maqolada karbonat kollektorlarda kislotali ishlov berish (KIB) samaradorligi quduq atrofi zonasining geologik tuzilishi bilan uyg‘un nazariy modellashtirish asosida tahlil qilinadi. Litologik-tipologik xususiyatlar (ohaktosh/dolomit, g‘ovaklik–o‘tkazuvchanlik, yoriq va kavernoz tuzilmalar) KIB parametrlari (HCl, kislota hajmi, in’ektsiya tezligi, bosqichma-bosqich berish, SFM/gel) bilan bog‘lanadi. Integratsiyalashgan konsepsiya “geologiya - KIB - skin- faktor - mahsuldorlik indeksi” zanjiri orqali loyihalashni optimallashtirishga nazariy asos beradi.