QUDUQ ATROFI ZONASINING GEOLOGIK TUZILISHINING KISLOTALI ISHLOV SAMARADORLIGIGA TA’SIRI - Maxmudov Sardor Isomiddin o‘g‘li; Samatov Sherzod Shavkatovich; Jo‘rayeva Gulnoza Cho‘tmurodovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Maqolada karbonat kollektorlar uchun kislotali ishlov berish (KIB) samaradorligini belgilovchi quduq atrofi zonasi (QAZ)ning geologik xususiyatlari nazariy jihatdan tahlil qilinadi. QAZning litologik tarkibi, g‘ovak-yoriqlilik tuzilishi, mineralligi va bir jinsli bo‘lmagan (geterogen) xususiyatlari kislota oqimi, erish (dissolyutsiya) fronti va oqim yo‘llari (wormhole) shakllanishiga qanday ta’sir ko‘rsatishi tushuntiriladi. Soha bo‘yicha klassik monografiyalar va zamonaviy ilmiy maqolalardan foydalangan holda QAZ geologiyasi bilan KIB dizayn qarorlarini uyg‘unlashtirish uchun konseptual asos ishlab chiqiladi [1–6].