OTLARDA ASEPTIK PODODERMATITLARNI DAVOLASH VA OLDINI OLISHNI TAKOMILLASHTIRISH - Eshquvvatov Xonkeldi Hasanovich; Tursunov Azizjon Raxmatilloyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada otlarda keng tarqalgan tuyoq kasalliklaridan biri bo‘lgan aseptik pododermatitlarning etiologiyasi, patogenezi, klinik kechishi, davolash va oldini olish masalalari ilmiy adabiyotlar asosida tahlil qilingan. Adabiyotlar sharhi natijalariga ko‘ra, kasallik rivojlanishida tuyoqqa tushadigan ortiqcha mexanik yuklama, noto‘g‘ri parvarish va podkovalash hamda saqlash sharoitlarining nomukammalligi muhim ahamiyatga ega ekanligi aniqlangan. Tadqiqotlarda aseptik pododermatitlarni davolashda kompleks yondashuvning yuqori samaradorligi qayd etilgan. Olingan natijalar kasallikni davolash va oldini olish usullarini ilmiy asosda takomillashtirish imkonini beradi.