TURLI TIPDAGI MA’LUMOTLARNI INTELLEKTUAL TAHLIL QILISH VA DATA MINING TEXNOLOGIYALARINING EVOLYUTSIYASI - Hamroyev Alisher Shodmonqulovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada turli tipdagi ma’lumotlarni intellektual tahlil qilish muammolari hamda Data Mining texnologiyalarining rivojlanish bosqichlari tahlil qilingan. Predmet soha ob’ektlarini tavsiflashda qo‘llaniladigan belgilar turlari, ularning turli shkalalarda ifodalanishi va noaniqlik holatlari ko‘rib chiqilgan. Ma’lumotlarga dastlabki ishlov berish, belgilar fazosini shakllantirish va ob’ektlarni modellashtirish jarayonlarining intellektual tizimlar yaratishdagi ahamiyati asoslab berilgan. Shuningdek, Data Mining yo‘nalishining statistik tahlildan boshlab mashinani o‘qitish, sun’iy intellekt va chuqur o‘rganish texnologiyalarigacha bo‘lgan evolyutsiyasi yoritilgan. Turli tipli ma’lumotlarni tahlil qilishda tasniflash, klasterlash, regressiya va bashoratlash usullarining o‘rni ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari zamonaviy intellektual tizimlarni ishlab chiqishda ma’lumotlarni intellektual tahlil qilish usullarini takomillashtirish zarurligini ko‘rsatadi.