TASVIRLAR CHEGARALARNI SAQLAGAN HOLDA YAXSHILASH YONDASHUVI - Hamroyev Alisher Shodmonqulovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Tasvirlarni shovqindan tozalash va sifatini yaxshilash raqamli tasvirlarga ishlov berish sohasidagi eng muhim masalalardan biri hisoblanadi, ayniqsa rangli tasvirlarda shovqinni kamaytirish bilan birga obyekt chegaralarini saqlab qolish murakkab vazifa hisoblanadi. An’anaviy silliqlash filtrlari odatda fazoviy jihatdan bir xil og‘irliklardan foydalanishi sababli chegaralarning xiralashishiga olib keladi. Ushbu maqolada RGB tasvirlarni yaxshilash uchun gradientga asoslangan noaniq a’zolik modellashtirishiga tayanuvchi yondashuv taklif etiladi. Taklif etilgan yondashuv fazoviy Gauss og‘irliklarini gradientga bog‘liq noaniq moslashuv mexanizmi bilan birlashtirib, silliqlash intensivligini dinamik ravishda boshqaradi.