O‘SMIRLIK DAVRIDA ZARARLI ODATLARNING SHAXS PSIXOLOGIK RIVOJLANISHIGA TA’SIRI VA PROFILAKTIK YONDASHUVLAR - Gafurova Dilfuzaxon Eminovna; Ravshanova Nigora Ismoilovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada o‘smirlik davrida uchraydigan zararli odatlarning (chekish, spirtli ichimlik iste’moli, giyohvandlik, internet va gadjetlarga qaramlik, tajovuzkor xulq-atvor va boshqa salbiy illatlar) shaxsning psixologik shakllanishiga ta’siri ilmiy- nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Shuningdek, zararli odatlarning emotsional barqarorlik, ijtimoiy moslashuv, motivatsiya, o‘zini anglash jarayonlariga ko‘rsatadigan salbiy oqibatlari ochib beriladi. Maqolada muammoning kelib chiqish omillari, xavf guruhiga kiruvchi o‘smirlarning psixologik xususiyatlari hamda maktab, oila va jamiyat hamkorligida amalga oshiriladigan profilaktik chora-tadbirlar yoritilgan.