ONLAYN ARBITRAJDA AVTOMATLASHTIRILGAN QARORLAR QABUL QILISHDA SUN’IY INTELLEKT MUSTAQIL ARBITR SIFATIDA - Meliqo‘ziyev Fazliddin Abdurasul o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. So‘nggi yillarda xalqaro arbitraj sohasida arbitrlarni tayinlash, huquqiy tadqiqotlar olib borish, tomonlarning yozma arizalarini ishlab chiqish va tahrirlash, hujjatlarni tarjima qilish, ishlarni va hujjatlarni yuritishni tashkil etish, xarajatlarni baholash, taraflarning tinglovlarni tashkil etish, shuningdek, hakamlik sudlari qarorlarining namunaviy shakllarini ishlab chiqish kabi keng ko‘lamli vazifalarni amalga oshirishda sun’iy intellekt texnologiyalaridan keng ko‘lamda foydalanilmoqda. Sun’iy intellekt texnologiyalari ishtirok etadigan ushbu protsessual jarayonlarning barchasi vaqt va moddiy resurslarni, shubhasiz, kamaytiradi. Shu bilan birga hozirgi kunda anchayin dolzarb va muhokamali bo‘lgan yana bir nazariya ilgari surilmoqda. Bu – tadqiqot ishimizning asosiy mavzusi bo‘lgan sun’iy intellekt orqali arbitraj qarorlarini qabul qilish masalasidir. Ushbu tadqiqot ishi bir qator xorijiy mualliflarning xalqaro arbitraj amaliyotida sun’iy intellektdan foydalanish muammolari va istiqbollari bo‘yicha pozitsiyalarini ko‘rib chiqishga bag‘ishlangan.