MORFEMALARNING TIPOLOGIK TASNIFI: O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARI MISOLIDA - Qo‘ldasheva Nazira Ma’murjonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur maqolada morfemalarning tipologik tasnifi o‘zbek va ingliz tillari misolida qiyosiy tahlil qilinadi. Morfema tilning eng kichik ma’noli birligi sifatida so‘z yasalishi va grammatik shakllanish jarayonlarida muhim o‘rin tutadi. O‘zbek tili agglutinativ tipga mansub bo‘lib, unda grammatik ma’no asosan qo‘shimchalar orqali ifodalanadi. Ingliz tili esa analitik-flektiv xususiyatlarga ega bo‘lib, grammatik ma’no ko‘pincha yordamchi so‘zlar va ichki o‘zgarishlar orqali beriladi. Maqolada morfemalarning turlari, ularning funksional vazifalari hamda ikki til o‘rtasidagi tipologik farqlar ilmiy asosda yoritiladi.