AXBOROT UZATISH MUHITI VA REGIONAL KOMPYUTER TARMOQLARI - Olimjonova Gulmira Ma'rifjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: So‘nggi o‘n yilliklarda axborot-kommunikatsiya texnologiyalari jadal sur’atlar bilan rivojlanib, hayotimizning barcha jabhalariga chuqur kirib bordi. Jamiyatimizda axborot oqimining o‘sishi, turli soha va kasb egalarining axborot texnologiyalariga bo‘lgan ehtiyoji ortishi natijasida axborotlarni tezkor, ishonchli, xavfsiz hamda uzluksiz tarzda uzatish zaruriyati borgan sari dolzarb masalaga aylanyapti. Axborotni uzatish jarayonida turli muhitlardan foydalaniladi. Bunday muhitlarga optik tolali kabellar, mis simlar, radioaloqa, sun’iy yo‘ldosh vositalari, hamda boshqa ko‘plab texnik vositalar kiradi. Har bir axborot uzatish muhiti o‘ziga xos afzallik va kamchiliklarga ega bo‘lib, ular tanlashda texnik, iqtisodiy, hududiy va xavfsizlik omillari inobatga olinadi.