KOMPLEKS BIRIKMALARNING KATALITIK XOSSALARI - Shomurotova Shirin Xajiyevna; Muhiddinova Muqaddas Husniddin qizi; Mirxaitov Behruz G’ayrat o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada kompleks birikmalarning katalitik xossalari, ularning tuzilishi va faol markazlari o‘rtasidagi bog‘liqlik hamda zamonaviy katalitik jarayonlardagi ahamiyati yoritilgan. O‘tish metall komplekslarining elektron tuzilishi, koordinatsion muhit va ligand tabiatining katalitik faollikka ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, gomogen va geterogen katalizda kompleks birikmalarning tutgan o‘rni, ularning sanoat va ekologik jarayonlarda qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotlarda oksidlanish–qaytarilish reaksiyalari, gidrogenlash, karbonillash va polimerlash jarayonlarida kompleks katalizatorlarning samaradorligi baholanadi. Olingan natijalar kompleks birikmalar asosida yuqori faollik va selektivlikka ega yangi katalizatorlar yaratish istiqbollarini ko‘rsatadi.