SIL KASALIGI KELIB CHIQISHI PATOLOGIYASI VA DAVOLASH USULLARI - Choriyeva Fotimaoy; Husanova Dildora; Imomnazarova Zulxumor (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqolada sil kasalligining kelib chiqishi, patogenezi, klinik belgilari, diagnostika usullari hamda zamonaviy davolash tamoyillari keng yoritilgan. Sil kasalligi insoniyat uchun dolzarb muammo bo‘lib, uning asosiy qo‘zg‘atuvchisi Mycobacterium tuberculosis hisoblanadi. Kasallik asosan havo-tomchi yo‘li orqali yuqadi va ko‘pincha o‘pkani zararlaydi, biroq boshqa a’zolarga ham ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Maqolada silning rivojlanish mexanizmi, granuloma hosil bo‘lish jarayoni, immun javob xususiyatlari hamda kazeoz nekroz kabi patologik o‘zgarishlar tahlil qilingan. Shuningdek, kasallikni aniqlashning laborator va instrumental usullari hamda kompleks dori vositalari yordamida davolash strategiyalari bayon etilgan. Silning oldini olish choralariga alohida e’tibor qaratilgan.