DAVLAT BUDJETI IJROSINI TASHKIL ETISH - Arzimatova Iroda Aliyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada davlat budjeti ijrosini tashkil etish jarayoni va uning muhimligi tahlil qilinadi. Davlat budjeti — mamlakatning iqtisodiy siyosatini amalga oshirishda asosiy vosita bo’lib, uning ijrosi davlatning moliyaviy barqarorligini ta’minlash, ijtimoiy va iqtisodiy rivojlanishni rag’batlantirishda muhim rol o’ynaydi. Maqolada budjet rejasi, uning tasdiqlanishi, ijro mexanizmlari va nazorat tizimlari haqida ma’lumot beriladi. Shuningdek, davlat budjeti ijrosini samarali tashkil etish uchun zarur bo’lgan huquqiy, institutsional va moliyaviy asoslar ko’rib chiqiladi. Davlat organlari va boshqa manfaatdor tomonlar o’rtasida hamkorlik, shaffoflik va hisobdorlik kabi omillar ijro jarayonining muvaffaqiyatli amalga oshirilishida muhim ahamiyatga ega. Maqola, shuningdek, davlat budjeti ijrosida yuzaga keladigan muammolar va ularni hal etish yo’llarini ham o’z ichiga oladi. Iqtisodiy o’sish, ijtimoiy adolat va barqaror rivojlanishni ta’minlash maqsadida davlat budjetining samarali ijrosi har bir davlat uchun ustuvor vazifadir. Ushbu izlanishlar natijasida, davlat budjeti ijrosini tashkil etishda ilg’or tajribalar va innovatsion yondashuvlar ko’rib chiqiladi, bu esa mamlakatning iqtisodiy barqarorligini oshirishga xizmat qiladi.