DAVLAT BYUDJETINING MAZMUNI, UNING SHAKLLANISHI VA TAQSIMLANISHINING XUSUSIYATLARI - Arzimatova Iroda Aliyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Davlat byudjeti — bu davlatning moliyaviy resurslarini rejalashtirish, yig’ish va taqsimlash jarayonini ifodalovchi muhim iqtisodiy hujjatdir. U davlatning iqtisodiy siyosatini amalga oshirish, ijtimoiy va infratuzilma loyihalarini moliyalashtirish, shuningdek, iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda muhim rol o’ynaydi. Davlat byudjetining mazmuni davlatning moliyaviy ehtiyojlari va majburiyatlari, shuningdek, iqtisodiy rivojlanish strategiyalariga asoslanadi. Byudjet shakllanishi jarayoni bir qancha bosqichlardan iborat bo’lib, u davlatning daromadlar va xarajatlar rejasini ishlab chiqishni o’z ichiga oladi. Bu jarayonda davlat organlari, moliya muassasalari va boshqa manfaatdor tomonlarning ishtiroki muhim ahamiyatga ega. Byudjetni shakllantirishda iqtisodiy prognozlar, moliyaviy tahlillar va ijtimoiy ehtiyojlar inobatga olinadi. Ushbu mavzu doirasida davlat byudjetining mazmuni, shakllanish jarayoni va taqsimlanish xususiyatlari chuqur tahlil qilinadi. Bu orqali davlatning iqtisodiy barqarorligini ta’minlash va ijtimoiy adolatni amalga oshirishda byudjetning ahamiyati ko’rib chiqiladi.