JAHON ADABIYOTIDA MIF-AFSONA VA UNING BADIIY TALQINI - Rafiqova Elmira Aktamqulovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada jahon adabiyotida miflarning o ‘rni va ularning badiiy asarlardagi rolini o‘rganishga bag‘ishlangan. Miflar yillar mobaynida jamiyat tomonidan sayqal berilgan va ular xalqlarning ijtimoiy hayotini va tabiat hodisalarini tushuntirish maqsadida yaratilgan. Miflar hamma xalqda bor. Ular qayerdadir bir- birlaridan farq qilsa,qayerdadir o‘xshaydi, qayerdadir syujet chiziqlari kesishadi. Albatta , bu borada xalqlarning geografik hududi , turmush tarzi va darajasi ko‘p narsani belgilb beradi. Shuningdek, miflar adabiyotda ramziy ma’no kasb etib , mualiflarning badiiy tasvir vositasiga aylangan. Antik davrdan boshlab ko‘plab asarlarda mifologik obrazlar asosiy g‘oya va mazmunni ochib berishda muhim rol o‘ynagan . Miflar orqali insoning ezgulik va yovuzlik, hayot va o‘lim, tabiat va jamiyat o‘rtasidagi munosabatlari yoritilgan.