YAPON MANGALARIDA FE’LLARNING PRAGMATIK-FUNKSIONAL TAHLILINING NAZARIY ASOSLARI - Sultanov Azamat Dilshodovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola yapon mangasidagi fe’llarning pragmatik-funksional xususiyatlarini lingvistik nuqtai nazardan o’rganadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi manga suhbatidagi fe’llarning funktsiyalarini aniqlash, ularni nafaqat grammatik mavjudotlar sifatida, balki nutq vaziyati, kommunikativ niyat, shaxslararo dinamika va kontekst bilan bog’liq holda ham ko’rib chiqishdir. Ushbu tahlil fe’llarning nutq harakatlarini yaratishdagi rolini, ijtimoiy-madaniy ma’nolarni ifodalashni va o’quvchi ongiga ta’sir qiluvchi mexanizmlarni pragmatika va funktsional grammatika asosida o’rganadi. Maqolada zamonaviy yapon komikslaridan olingan misollar bilan fe’llarning modal, ekspressiv va diskursiv funktsiyalari yoritib beriladi. Tadqiqot natijalari yapon tilshunosligi, tarjimashunoslik va diskursiv tahlil uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.