BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA INKLYUZIV MUHITNI SHAKLLANTIRISHNING NAZARIY VA AMALIY ASOSLARI - Egamberdiyeva Mubinaxon Avazbek qizi; Valiyeva Nargiza Athamboyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’limda inklyuziv muhitni shakllantirishning nazariy va amaliy asoslari batafsil tahlil qilinadi. XXI asr ta’lim tizimida har bir bolaga, uning imkoniyatlaridan qat’iy nazar, sifatli va teng huquqli ta’lim berish muhim vazifa sifatida qaraladi. Inklyuziv ta’lim tizimi sog‘lom va imkoniyati cheklangan bolalarni bir maktab muhitida birlashtirib, ularning individual ehtiyojlarini hisobga olgan holda o‘qitish imkonini yaratadi. Bu jarayonda bolalar o‘zaro hurmat, bag‘rikenglik, mehr- oqibat va ijtimoiy moslashuv ko‘nikmalarini rivojlantiradilar. Maqolada inklyuziv ta’limning asosiy tamoyillari, boshlang‘ich sinflarda tatbiq etilishi va uning amaliy samaradorligi ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningdek, mamlakatimizda inklyuziv ta’limni joriy etish bo‘yicha amalga oshirilayotgan islohotlar, pedagogik tavsiyalar va pedagoglarning roli yoritilgan. Boshlang‘ich ta’limda inklyuziv muhit yaratish nafaqat o‘quvchilarning individual salohiyatini rivojlantiradi, balki jamiyatda ijtimoiy adolat, tenglik va insonparvarlik tamoyillarini mustahkamlaydi. Shu bois, inklyuziv ta’lim har bir bolaning o‘z imkoniyatlarini ro‘yobga chiqarishi, oilasidan ajralmagan holda ta’lim olishi va sog‘lom ijtimoiy muhitda tarbiyalanishini ta’minlaydi. Maqola mazmuni inklyuziv ta’limning amaliy va nazariy ahamiyatini yoritib, pedagogika va ta’lim sohasidagi mutaxassislar uchun foydali tavsiyalar beradi.