KORPORATIV KAPITAL TUZILMASINI OPTIMALLASHTIRISH STRATEGIYALARI SAMARADORLIGI - Sharipov Ismoil Farrux o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada korporativ kapital tuzilmasini optimallashtirish strategiyalarining nazariy-metodologik asoslari va ularning amaliy samaradorligi kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda kapital tuzilmasining optimal nisbatini shakllantirishga ta’sir etuvchi omillar, xususan, moliyaviy leveraj darajasi, kapitalko‘rsatkichlari qiymati, risk va rentabellik o‘rtasidagi muvozanat, agentlik xarajatlari hamda axborot assimetriyasi muammolari chuqur o‘rganiladi. Shuningdek, an’anaviy (trade-off nazariyasi, pecking order nazariyasi) va zamonaviy yondashuvlar asosida kapital tuzilmasini boshqarish mexanizmlarining samaradorligi baholanadi. Empirik tahlil doirasida korporativ moliyaviy barqarorlik, kapitallashuv darajasi va kompaniya qiymatining o‘zaro bog‘liqligi aniqlanadi. Tadqiqot natijalari kapital tuzilmasini optimallashtirish strategiyalarini ishlab chiqishda risklarni boshqarish, kapitalko‘rsatkichlar qiymatini minimallashtirish hamda aksiyadorlik qiymatini maksimal darajaga oshirish zarurligini asoslaydi. Maqola xulosalari real sektor korxonalari va moliyaviy institutlarda uzoq muddatli moliyaviy barqarorlikni ta’minlashda muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.