XAVFLI O’SMALARNI DAVOLASHDA BRAXITERAPIYANING ROLI VA DOLZARBLIGI - Xojiakbar Xamidov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Nur terapiya monorejim yoki boshqa davolash usullari bilan birgalikda xavfli o’smalari bo’lgan bemorlarning 70% dan ortig’ida amalga oshiriladi. Radiatsiya manbasining joylashishiga qarab, nur terapiyasi masofaviy va braxiterapiyaga bo’linadi. Braxiterapiya masofadan ta’sir qilish usuliga nisbatan katta afzalliklarga ega: u o’smaning siljishini tekislaydi, qo’shni organlarga doza yukini kamaytiradi, nur terapiyasini iloji boricha tez va aniq amalga oshirishni ta’minlaydi, tomoterapiya va proton terapiyasi kabi boshqa yuqori aniqlikdagi mahalliy ta’sir qilish usullariga qaraganda ancha arzonroqdir. Braxiterapiya mustaqil rejimda ham, masofaviy nur terapiyasi bilan birgalikda ham qo’llaniladi. Onkoginekologik bemorlarni davolashda braxiterapiya "oltin standart" dir. U prostata bezi saratoni bilan og’rigan bemorlarni davolashda ham qo’llaniladi va radikal prostatektomiyaning muqobil usuli hisoblanadi. Braxiterapiya periorbital soxada, burun va quloq tog’ayida joylashgan melanom bo’lmagan xavfli teri o’smalari bilan og’rigan bemorlarni davolashda eng yaxshi terapevtik usul hisoblanadi, chunki jarrohlik aralashuvlar har doim ham qoniqarli estetik va funktsional natijalarga olib kelmaydi. Braxiterapiya qizilo’ngach saratoni, bosh va bo’yin o’smalari va boshqa xavfli o’sma kasalliklari bilan og’rigan bemorlarni davolashda ham qo’llaniladi, bu o’smani mahalliy nazorat qilishning yuqori ko’rsatkichlarini ta’minlaydi.