O‘ZBEK VA NEMIS TILLARIDA KELISHIK TIZIMLARINING QIYOSIY TAHLILI - Xatamqulova Shoxista; Botiraliyeva Shaxnoza (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘zbek va nemis tillarida kelishik kategoriyasining grammatik tuzilishi va funksional vazifalari qiyosiy tahlil qilinadi. O‘zbek tilida kelishiklar otlarga qo‘shimchalar orqali ifodalanadi, nemis tilida esa artikl va ot shakllari orqali belgilanadi. Nominativ, akkusativ, dativ va genitiv kelishiklarining har ikki tildagi sintaktik roli va subyekt-obyekt munosabatlarini aniqlashdagi vazifasi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ifodalash mexanizmi farq qilsa-da, kelishiklarning asosiy kommunikativ vazifasi — sintaktik munosabatlarni aniqlashtirish — umumiydir. Maqola natijalari nemis tilini o‘zbek tilida so‘zlashuvchilar uchun o‘rganishda va qiyosiy tilshunoslik tadqiqotlarida amaliy ahamiyatga ega.