MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA NUTQ NUQSONLARINING KELIB CHIQISH SABABLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH YO‘LLARI - QURANBAYEVA MUXTASAR SULTANBAYEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda nutq nuqsonlarining kelib chiqish sabablari hamda ularni bartaraf etishning samarali usullari tahlil qilinadi. Nutq buzilishlarining biologik, psixologik va ijtimoiy omillari ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Shuningdek, erta tashxis qo‘yish, logopedik mashg‘ulotlar, ota-ona va pedagog hamkorligi orqali nutq nuqsonlarini kamaytirish va oldini olish yo‘llari yoritiladi. Tadqiqotda bolalarning nutq rivojlanish jarayoni, artikulyatsion apparat faoliyati hamda nutqiy muhitning ahamiyati keng ko‘rib chiqiladi. Mazkur ish maktabgacha ta’lim tashkilotlari pedagoglari, logopedlar va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.