TASVIRIY SAN’ATDA HAJM, FAZO VA MATERIALLIK TUSHUNCHALARI (RANGTASVIR , QALAMTASVIR) - Turabekova Chexroz Zubaydulla qizi; Bobonazarov Sherali Ulug‘murodovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Hajmdor har qanday buyum nafaqat yorug‘-soyada, balki atrofidagi turli ranglar ta’sirida ham o‘z rangini o‘zgartirishi tabiiy. Yorug‘lik, yarimsoya, shaxsiy soya, reflekslar, bularning barchasi turli ranglar tusiga ega. Har bir buyumning yoritilgan qismi ma’lum nurlarni o‘ziga qabul qiladi va ma’lum bir o‘zgacha tusni hosil qiladi. Biz ko‘rib turgan jismlar va joylar fazoviy muhitda (manzarada) perspektiva qonun- qoidalariga amal qilmay tasvirlanadegan bo‘lsa, xavo perspektivasidagi rangli va tusli tasvir elementlari fazoni mukammal ko‘rsatib berishga ojizlik qiladi.