MEXANIKA BO‘LIMIDA ODDIY LABORATORIYA TAJRIBALARINI TAKOMILLASHTIRISH - Ashirbayeva Albina Ashirbayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada fizika fanining mexanika bo‘limida laboratoriya mashg‘ulotlarini samarali tashkil etish hamda oddiy laboratoriya tajribalarini takomillashtirish masalalari yoritilgan. Tadqiqotda amaldagi laboratoriya tajribalarining kamchiliklari tahlil qilinib, ularni soddalashtirish, arzon va xavfsiz vositalar asosida tashkil etish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Oddiy laboratoriya tajribalaridan foydalanish orqali o‘quvchilarning nazariy bilimlarini amaliyot bilan bog‘lash, mustaqil fikrlash va tadqiqot ko‘nikmalarini rivojlantirish imkoniyatlari asoslab berilgan. Shuningdek, real tajribalarni raqamli texnologiyalar bilan uyg‘unlashtirish orqali mexanika bo‘limini o‘qitish samaradorligini oshirish yo‘llari tavsiya etilgan.