YEVROPA DAVLATLARIDA MILLIY MALAKA RAMKALARI VA ULARNING OʻZBEKISTON MODELI BILAN TAQQOSLAMA TAHLILI - Xojiyeva Zarnigor Odil qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu ilmiy maqolada milliy malaka tizimi (MMT)ning nazariy asoslari, milliy malaka ramkalarining (MMR) tuzilishi hamda Yevropa davlatlari tajribasi tahlil qilinadi. Xususan, European Qualifications Framework (EQF) meta-ramkasi hamda Germaniya, Fransiya, Polsha, Irlandiya va Buyuk Britaniya milliy malaka ramkalari darajalari solishtiriladi. Oʻzbekiston Respublikasida Oʻzbekiston Respublikasi Prezidentining 2024-yil 30-sentabrdagi PQ-345-son qarori asosida milliy malaka tizimining institutsional va metodologik takomillashuvi yoritiladi. Tahlil natijalari Oʻzbekiston MMR 8 darajali tizimi Yevropa modeliga strukturaviy jihatdan mos ekanligini koʻrsatadi.