12–14 YOSHLI BADMINTONCHI QIZLARDA KUCH-TEZKORLIKNI TAKOMILLASHTIRISH - Rahmatov Umidjon Baxtiyor oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada 12–14 yoshli badmintonchi qizlarda kuch- tezkorlik sifatlarini rivojlantirish va takomillashtirish masalalari yoritilgan. Badminton sporti tezkor harakatlar, yuqori darajadagi koordinatsiya, kuch va chidamlilikni talab qiladigan sport turlaridan biridir. Shu sababli sportchilarning jismoniy tayyorgarligida kuch-tezkorlik sifatlarini rivojlantirish muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada yosh badmintonchilarning fiziologik xususiyatlari, mashg‘ulot jarayonida qo‘llaniladigan mashqlar, kuch va tezkorlikni rivojlantirish metodlari hamda ularning samaradorligi haqida ilmiy asoslangan ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek, badminton sportida kuch-tezkorlikni rivojlantirishga qaratilgan mashqlar tizimi, mashg‘ulot jarayonini to‘g‘ri tashkil etish hamda yosh sportchilar uchun xavfsiz yuklama me’yorlari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, maxsus jismoniy mashqlarni muntazam qo‘llash yosh badmintonchilarning tezkorlik, chaqqonlik va sakrash qobiliyatlarini sezilarli darajada oshirishga yordam beradi.